Corneliu Botez- Fuga de la Cernauti

Corneliu Botez- Fuga de la Cernauti

de Mihai Eminescu


Eminescu nemultumit de roadele ce culegea in scoala, cat si de felul de hrana ce i se dadea la gazda, unde se gasea in pensiune, fugi din scoala. Dansul pleca pe jos pana la Mihaileni; cum insa nu putea trece granita fara bilet de libera circulatie, s-a pitit in in dosul uneia din harabalele mari de marfuri, care circulau prin tara in acele vremi, si astfel trecu granita fara sa fie observat. De aci o porni tot pe jos pana la Ipotesti, unde, cum ajunse, tatal sau ii administra o zdravana corectie si-l expedie din nou la scoala, dar nu spre bucuria dirrectorului ei Wolf.
Cand micul Mihai a ajuns la Ipotesti, ne scrie capitanul Eminescu, nu veni de-a dreptul acasa. ci se tot invartea pe langa un par cu pere al lui Neculai Isacescu, megiesul parintilor poetului. Maica Fevronia, matusa lui, era la Ipotesti; batranul Eminovici lipsea, ca deobicei, de acasa. Parul era pe o coasta, drept in fata caselor parintesti, la vreo 150-200 metri departare.
Maica Fevronia, vazand copilul, zise sorei ei "Ia te uita, Raluca, cum samana baietul cela cu Mihai"; abia sfarsi si se si pomeni cu o baba, careia in sat ii zicea baba Prodaneasa, care veni si spune ca acel baiet e chiar Mihai. A trimis indata sa-l aduca; el a dat sa fuga, dar l-a prins un vizitiu, Vasile Radu (rus si era). Copilul incepu sa tipe cat ii lua gura cand il aduse in brate cu sila. Seara venind acasa tatal sau, mama lui l-a ascuns, caci se temea sa nu-l bata, si tocmai a doua zi, luandu-l cu binisorul, ii spuse intamplarea.
Tatal sau l-a judecatm, zicand: "Atata treaba am, Raluca, si acum trebuie sa plec la Cernauti, sa duc pe talharul ista la scoala". A doua zi a si plecat cu el la Cernauti.
Eminescu a fugit in doua randuri din Cernauti. Cand a fugit intaia oara era in clasa a doua primara. Cand a fugit a doua oara, tatal sau, voind sa-l duca din nou la scoala tot in Cernauti, Eminescu incerca sa scape cu fuga. Batranul a prins a strigat la oameni sa alerge calari dupa dansul, ca altfel il scapa. Atunci slujitorii Costache Cretu, care ne-a povestit intamplarea, Vasile a Dascalitei si Toader Rusu, alergand dupa el, l-au ajuns si prins departe de sat, in deal, pe soseaua nationala ce duce la Botosani. Eminescu spunea: 'De ce nu ma lasati sa merg unde stiu?" Oamenii intampinau: "Haide indarat, cuconasule, la boier acasa, sa te dea tot la Cernauti, ca nu-i chip altfel". Eminescu replica: "La ce sa ma dea la Cernauti, ca eu snt invatat si fara Cernauti."
Acasa l-a tinut toata ziua legat. El spunea tatalui sau: "De ce ma legi degeaba, caci eu stiu sa ma dezleg".
Cum vedem, Eminescu de mic copil nu se impaca cu rostul unei invataturi regulate; el nu se impaca deloc nici cu familia sa si chiar se ferea de dansa.

Corneliu Botez- Fuga de la Cernauti


Aceasta pagina a fost accesata de 3407 ori.
{literal} {/literal}