Amintiri despre Eminescu - Garabet Ibraileanu

Amintiri despre Eminescu - Garabet Ibraileanu

de Mihai EminescuEminescu este un eveniment aproape inexplicabil in literatura noastra. El e asa de mare fata de predecesorii sai, incat nu mai poate fi vorba de o "evolutie" a literaturii, ci de o saritura.

Eminescu este parintele literaturii artistice romane.

Eminescu a creat aproape pe de-a-ntregul limba poeziei romanesti, avand sa fixeze prealabil si limba literara.

Cea mai inalta infiorire a limbii romane, rezultatul celei mai mari sfortari e in poezia lui Eminescu. Nu putem concepe o mai frumoasa combinatie de cuvinte, o mai adecvata legatura intre forma si fond.

Eminescu e mai mult decat un poet roman de primul rang. El e in afara de dimensiunile literaturii romane.

Emineescu este nu numai cel mai mare scriitor roman. El este o aparitie aproape inexplicabila la literatura noastra. Intamplarea a facut ca unul din cei mai mari poeti lirici ai secolului al XIX-lea, secol atat de bogat, cel mai bogat in lirici, sa se nasca la noi, intr-un colt din fundul Moldovei.

Eminescu a fost un organism complect. A avut totul, toata gama senzatiilor, imaginatia complecta, inteligenta inalta. El a concentrat in sine varstele omenirii si varstele omului. Emotiv si imaginativ ca un primitiv, naiv si curios ca un copil nou in fata universului, el a fost in acelasi timp inarmat de cunostinti ca un invatator si abstractor de idei ca un metafizician. Inltanirea unor insusiri atat de eminente este asa de rara, incat Caragiale a putut spune cu drept cuvant ca vor trece scoli pana ce se va mai naste al doilea Eminescu.

Poezia lui Eminescu tine mai mult de specia Miorita decat de orice ala specie a poeziei populare. Substratul profund national al poeziei lui Eminescu - pe care Maiorescu l-a remarcat cel dintai - este expresia cea mai pura, mai spiritualizata a sufletului popular. Poate si aceasta e una din cauzele profundei impresii ce face poezia lui Eminescu.

Eminescu este cel dintai poet roman care face din rima un scop si un lux. El nu se multumeste sa "gaseasca" rima, el vrea ca rima sa fie, prin ea insasi, un element estetic al poeziei.

Eminescu este unul dintre exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avea convingerea nestramutata ca, daca mai traia sanatos inca douazeci de ani, el ar fi fost considerat, fara putinta de contestare, ca unul din cei mai mari creatori de poezie din intreaga literatura a lumii.

Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintai care a dat un stil sufletului romanesc, si cel dintai roman in care s-a facut fuziunea cea mai serioasa - fuziunea normala - a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.

Eminescu a fost o anticipatie. O aparitie aproape inexplicabila. Un meteor cazut aici, printre noi, din alte lumi. A fost prea mare pentru vremea cand a aparut, pentru cultura acelei epoci, vreau sa spun pentru cei care au voit sa-i priceapa integral psihologia, viata, opera.
Amintiri despre Eminescu - Garabet Ibraileanu


Aceasta pagina a fost accesata de 1423 ori.
{literal} {/literal}