Amintiri despre Eminescu - Nicolae Gane - Ce om era Eminescu

Amintiri despre Eminescu - Nicolae Gane - Ce om era Eminescu

de Mihai Eminescu


De rasfoiesc revista Convorbirile de la 1867 si pana astazi, ma simt cuprins de emotiune vazand cat capital de munca ele reprezinta si cate lucrari de netagaduita valoare au esit la lumina in acea perioada de renastere literara.
Acel timp nu-l pot uita, caci se leaga cu insusi tineretele mele, si-mi improspateaza in minte cele mai placute si mai senine ore ce am petrecut in viata mea, acele de la intrunirile noastre literare, unde politica era exclusa, unde domnea numai voia buna si spiritul cel mai intim de colegialitate, unde fiecare isi citea scrierile in mijlocul unui auditor cu judecata libera si unde simteam cu adevarat repaus sufletesc, intr-o atmosfera limpede nestinsa de veninul patimilor lumesti.
Acolo s-au format talente care vor figura cu cinste in istoria literaturii romane in fruntea carora sta fara indoiala marele Eminescu.
Ce om era Eminescu!
Il am si acum inaintea ochilor: chip frumos si bland, fire mistica, straina de lume, zamislita parca-n alte plaiuri. Ce frunte mareata si incarcata de ganduri! Ce privire adanca si visatoare izvorata din cea mai nobila inima omenasca! Ce absoluta si compelcta dezinteresare de tot ce e in legatura cu partea materiala a vietii! Aif i zis ca plutea intr-o atmosfera supraomeneasca.
Lui nu i-a fost scris sa se bucure de viata lunga. Intelectul ii surpa fizicul.
Nervii lui, din cale-afara simtitori, vibrau ca o harpa eoliana la orice adiere a vantului.
Sufletul lui, un vulcan in vesnica activitate, ii consuma zilele vazand cu ochii, asa ca flacara geniului lui, care a palpai de la inceput prea de tot puternic, a trebuit sa se stinga curand, cum i s-a stins si amorul descris de el in urmatoarele nemuritoare versuri:
Era un vis misterios
Si bland din cale-afara,
Si prea era de tot frumos,
De-a trebuit sa piara.
Eminescu a fost o minune a naturii iute trecatoare; un meteor cazut din cer care, prin fulgeratoare sa dunga de foc, a revarsat o noua si necunoscuta pana atunci lumina asupra literaturii noastre romanesti.
Amintiri despre Eminescu - Nicolae Gane - Ce om era Eminescu


Aceasta pagina a fost accesata de 3900 ori.
{literal} {/literal}