Floare albastra - La cine sunt manuscrisele lui Eminescu?

Floare albastra - La cine sunt manuscrisele lui Eminescu?

de Mihai Eminescu


Doamna L, domiciliata in strada Sritbei-Voda din Bucuresti la care Eminescu statuse in locuinta iainte de a cadea pentur a doua oara bolnav, are cunostinta pozitiva, ca poetul a lasat in urma sa mai multe manuscrise, proza si versuri. Aceste manuscrise numita doamna le-a adunat in teancuri si le-a impachetat intr-un geamantan. Dupa moartea lui Eminescu, nestiind cui sa se adreseze, fiindca nu cunostea rudele lui, doamna a tinut la sine inca vreo trei luni mica avere a poetului, pana ce intr-o zi au venit trei domni si, dandu-se drept prieteni ai raposatului, au erut sa li se predea cartile si manuscrisele lui. Doamna L. le-a predat tot, fara a-si retine nici o slova si fara a mai cerceta, daca acesti "prietini" erau erezi legali si autorizati sau nu. Ba, buna credinta a acestei femei a fost atat de mare, incat nici de numele "prietinilor" n-a mai intrebat.
Chestiunea e foarte misterioasa.
Dupa cat stim, pana acum nu se cunosc prietini, posesori ai manuscriselor lui Eminescu. Inca nimeni n-a spus in public, unde se gasesc lucrarile inedite ale lui Eminescu, - despre cari doamna L. cu siguranta stie ca exista. In public a transpirat numai atat, ca un fruntas literat si bun cunoscator al lui Eminescu poseda vreo 15 poezii inedite de-ale poetului, pe care are de gand a le scoate la iveala mai tarziu.
In fata acestor stari de lucruri ne credem in drept aintreba:
1. Cine sunt acei "prietini", acei fericiti si egoisti posesori ai unor hartii de valoare atat de mare pentur literatura?
2. Este vorba oare de un egoism rau-inteles, de vanitatea de a avea in arhivul privat scrieri inedite de-ale genialului nostru poet, sau misteriosii prietni retin acele hartii in scopul de a le utiliza si preface in bani, indata dupa ce intra prescriptia drepturilor de autor.
Somam pe cei care stiu da, in privinta aceasta, lamuririle necesare, sa o faca fara nici o rezerva si consideratie la persoane, caci vor aduce astfel un mare serviciu literaturei si memoriei aceluia, pe care astazi cu slava il amintim.
Floare albastra - La cine sunt manuscrisele lui Eminescu?


Aceasta pagina a fost accesata de 4030 ori.
{literal} {/literal}