Floare albastra - Scrieti amintiri!
de Mihai Eminescu
E fatal pentru literatura noastra, ca despre viata intima a scriitorilor nostri, mai ales a poetilor, nu se scrie nimic. Cateva date biografice si cateva evenimente mai marcante sunt tot ce se insira, cand se aprecieaza activitatea fruntasilor literaturii noastre. Si stiut este ca chiar miciile detalii, in aparenta oricat de neinsemnate, isi au importanta lor deosebita, pentru a putea pronunta o opinie exacta si intemeiata asupra artistului si a operelor lui. Lipsind aceste detalii, ne lipseste cheia ce ne deschide camera cu bogatiile si ne duce la cunoasterea izvorului psihic, din care sunt scoate petrile nestimate.
La streini nu este astfel. Viata scriitorilor altor popoare culte este o carte deschisa. Toate fazele vietii lor, atat partea cea luminoasa cat si cea opaca, sunt expuse pana la cele mai mici amanunte. Memorii, biografii, colectii de scrisori catre rudenii si amici ofera material bogat criticului literar ca si psihologului.
Criticii lui Goethe, de pilda, opereaza cu date aproape matematice. Ei au la indemana inainte de toate celebra autobiografie Wahrheit und Dichtung care chiar si ca lucrare de arta intrece orice memoriu (Bineinteles, memorii care nu mai sunt scrise la genul confesiunilor sf. Augustin sau al acelora lui Rousseau). Pe langa acest memoriu, criticii si editorii dispun de sute de biografii, dintre care amintim cele mai importante datorate scrierilor Iung-Stilling, H. Grimm, Lewes, Duntzer si in sfarsit Richard Meyer, care au elucidat toate paginile vietii lui Goethe. In aceste biografii vom gasi insemnata ca intr-un calundar aproape fiecare zi din viata marelui poet german. Cu aceste detalii in mana scrutatorul stiintific comenteaza pe "Faust", iar intre cetitorul laic si autor s-a stabilit o intimitate desavarsita, caci nimic nu mai e necunoscut inaintea lui, nimic neexplicabil.
Intre noi si poetii nostri exista un camp necunoscut. Cetim productele lor, fara a cunoaste cauzalitatea dintre ele si autor. Suntem osanditi a reduce totul la fantezie si puterea de conceptie a poetului. Le preamarim talentul poetic, fara a mai intreba de toate acele marunte peripetii, care i-au determinat felul de a vietui si de a scrie, dexzvoltandu-i talentul in o anumita directie.
Maestrii criticei noastre s-au apucat de-a dreptul a trata operele poetilor nostri din inaltimea teoriilor stiintifice, lasand in desconsiderare, aproape complecta substratul psihologic, amanuntele din viata poetilor.
Ca pilda eclantanta amintim pe Eminescu. Asupra iubitului nostru poet s-au scris cele mai copioase critici, fara insa a se fi scris o singura biografie mai mare, imbibata cu amanunte din viata lui cea atat de bogata in materie demna de amintit. Nu stim aproape nimic despre anii de stiudiu petrecuti la Cernauti, Blaj si la Viena, nimic despre relatunile lui familiare; despre viata lui intima si deprinderile particulare acasa si in societatea amicilor. Scrisorile publicate in editia Saraga, departe de a umple un gol atat de simtit in literatura noastra, sunt publicate de maini nepricepute si fara nici o chibzuinta, incat deocamdata ar fi putut ramane in manuscris.
Sunt zeci de alte detalii a caror dezvelire o asteptam. Eminescu a avut la Viena amic pe d. Slavici. Oare d. Slavici sa nu aiba nimic de spus despre amicul sau, lucrari ce ar fi de interes pentru literatura? La Cernauti, pe d. T. V. Stefanelli, care este in pozitie de a deveni un tezaur de amintiri. La Bucuresti si la Iasi, Eminescu a avut un sir de amici literari, intre care pe congenialul Caragiale, Oare nici d. Caragiale nu are cunostinta de detalii de interes public din viata celui mai nobil tovaras ce l-a avut?
Si a avut Eminescu ucenici o droaie si un mare numar de admiratori care il cunosteau personal. Oare d. Vlahuta, distinsul urmas al lui Eminescu, sa nu aiba nici o amintire demna de descoperit?
Si cati altii nu mai sunt care ar putea contribui la reconstituirea biografiei celui mai genial poet al natiunei noastre!
Timpul in care Eminescu impreuna petrecea cu cei amintiti, e inca recent. Cei zece ani, impliniti astazi, nu vor fi sters mult din memoriei lor. Toate vorbele si indeletnicirile, toate dorintele si visele lui Eminescu le-au fost cunoscute.
Toate aceste impreuna alcatuiesc un tezaur, pe care daca nu nu ni-l descoperiti si noua, generatiunei mai tinere, ne despoati de o lume intreaga de cunostinte.
Astazi, cand sarbatorim memoria marelui nostru poet, avem dreptul de a ne adresa voua tuturor, care fericiti ati fost a-l avea in mijlocul vostru, aratandu-va datoria ce o aveti fata de Eminescu, fata de literatura romana si fata de noi.
Scrieti amintiri si dati-ne icoana complecta si adevarata a lui Eminescu!
(Revista "Floare albastra" - 15 iunie 1899)
Floare albastra - Scrieti amintiri!
Aceasta pagina a fost accesata de 3891 ori.