Stiri privitoare la Eminescu

Stiri privitoare la Eminescu

de Mihai Eminescu


Dr. T. Maiorescu a luat initiativa pentru ridicarea unui monument pe mormantul genialului nostru poet M. Eminescu.
De asemenea se organizeaza o subscriptie ca sa se ridice Maestrului o statuie pe una din pietile din Bucuresti.
                 *
                * *
Unii confrati comunica ca d-nu B.P.Hasdeu a scris o scruta dar izbitoare amintire despre raposatul, care amintire va apare in Revista Noua.
                 *
                * *
Mai multi studenti romani de la Universitatea din Lipsca printr-o telegrama adresata ziarului Romanul arata profunda lor fdurere pentru pierderea lui Eminescu.
                 *
                * *
In Bootsani este pe cale de a se forma un comitet in laudabilul scop de a aseza, prin subsciptiuni publice, bustul lui Eminescu in centrul gradinei primariei de acolo.
                 *
                * *
Scrisoarea particulara, adresata din Bucuresti, cu data de 15 curent, d-lui I. Franc, presedintele comitetului permanent din Botosani, de catre o persoana din cele mai intime si mai apropiate de reposatul peot Eminescu, singura care-a mai indulcit pe cat posibil zilele din urma, suferintele nenorocitului bolnav, cu gingasele sale ingrijiri, ccontinand mai multe detalii interesante, la starea din urma a suferinduluiu, nu credeam fara interes, zice Curierul Roman, a extrage dintr-insa urmatoarele amanunte:

"De 7 nopti de cand stau langa nenorocitul, numai astazi a putut fi scos dincamasa de forta, avand niste furii, ce seamana mai mult a turbat, decat a alienat. Indata ce-l dezleaga, rupe tot cu o putere de fiara si striga de produce un ecou ingrozitor in spital, unde se afla 80 de alienati, afara de femei, dar nici unul in starea grozava a lui. Capul ii este spart si umflat; nu pot insa afla de la nimeni, cine-a comis aceasta cruzime contra lui; eu cred ca vr-un alt nenorocit nebun! Doctorul Sutu mi-a declarat ca umflatura este de 99 de ori mortala si ca numai al sutalea poate scapa. Eu insa rog pe D-zeu, daa este drept, sa-i curmeze suferintele, caci nu mai sunt de suportat!"

A doua zi, dupa cum se stie, nenorocitul a si murit!
Stiri privitoare la Eminescu


Aceasta pagina a fost accesata de 3561 ori.
{literal} {/literal}