Discurs Iacob Negruzzi (1888)

Discurs Iacob Negruzzi (1888)

de Mihai Eminescu


Va rog, Domnilor deputati, sa va uniti cu mine si sa cerem ca de urgenta sa se dea o solutie favorabila acestei petitiuni, si sunt gata a depune chiar un proiect de lege in privinta aceasta.
Domnilor, sunt insarcinat din partea unui foarte mare numar de cetateni din deosebite parti ale tarei sa depun o petitiune pe biroul acestei Onor. Camere, prin care se roaga ca sa se acorde un ajutor viager nenorocitului poet national, Mihai Eminescu. Domnilor, precum va este cunoscut tuturor, Eminescu, unul din talentele noastre poetice cele mai mari, se gaseste astazi lovit de o boala grea si cumplita, si in acelasi timp in cea mai mare saracie (...)
Fac apel la toti domnii deputati pentru ca in aceasta cestiune nu poate sa fie vorba nici de maioritate, nici de minoritate. Si in rindurile Dumneavoastra vad autori cu talent aici, poeti ca Domnii Pruncu si Nenitescu, vad scriitori insemnati ca Domnii Gane si Xenopol, la Dumnealor ma adresez ca sa vie in ajutorul meu, fac apel la banca ministeriala, caci am onoare sa numar pe dinsa doi colegi ai mei, membri ai Academiei Romane, pe Domnii Sturdza si Aurelian, fac apel la D. Chitu, membru al Academiei, care ne presideaza astazi si la insusi Domnul presedinte al Academiei, pe care avem fericirea si onoarea de a-l vedea in mijlocul nostru, la Domnul M. Kogalniceanu, ca sa binevoiasca a se uni cu mine, ca chiar simbata viitoare daca este cu putinta sa ne ocupam de aceeasta cestiune. Merg si mai departe si fac apel la toti membrii tineri din aceasta Camera, de la cei cu ideile cele mai inaintate, D.V. Mortun, intiiul socialist intrind in reprezentatiunea tarii, pina la acel deputat care in discursurile sale a emis ideile cele mai reactionare de un cuart de secol incoace, la D. Vasile Lazar (aplauze din partea opozitiunei) pentru ca cu totii sa ne unim si sa venim cit mai curind in ajutorul lui Eminescu, care nu este nici al maioritatei, nici al minoritatei, ci este al tuturor romanilor.


(1888)





Discurs Iacob Negruzzi (1888)


Aceasta pagina a fost accesata de 4065 ori.
{literal} {/literal}