Amintiri despre Eminescu - Matei Eminescu

Amintiri despre Eminescu - Matei Eminescu

de Mihai Eminescu


Am fost 10 frati si surori.
  1. Serban - A studiat medicina la Viena si la Erlangen in Bavaria. In Viena, ca student in ultimul an, tinea de casa unui medic renumit pe atunci, anume Opolzer. A murit de oftica in Berlin, unde se dusese sa se caute in 1874.
  2. Nicu - A studiat dreptul: caracter bland, traia pe langa tata; foarte bolnavicios. S-a impuscat la Ipotesti curand dupa moartea tatei, din cauza de boala.
  3. Iorgu - Semana la fata cu mama. Era inalt, brun-alb; a fost trimis la Berlin ca sublocotenent, atasat cu serviciul la o companie de infanterie. Dintr-o cazatura de pe cal, la o manevra din Brnaderburg, a zacut doi ani si i s-a tras moartea. A murit in 1873.
  4. Ilie - Studia Medicina n scoala lui Davila, semana cu tata; blond, cu ochi albastri. A murit la 1862 sau 1863 de tifos prin molipsire de la bolnavi.
  5. Marghioala - A murit in varsta de 7 ani, inainte d-a ma naste eu.
  6. Mihai (poetul).
  7. Aglaia - Casatorita la 1870 cu I. Drogli, profesor de pedagogie din Cernauti; a avut doi baieti. Drogli murind, s-a remaritat cu un ofiter austriac, Von Gareiss; cu acesta n-a avut copii. A murit acum trei ani.
  8. Harieta (Henrietta) - A ologit la varsta de 5 ani si nu s-a mai indreptat; a murit la 1890 de pneumonie
  9. Matei - Ne stim. Sunt stabilit definitiv la Severin. Capitan in retragere, pensionat.
  10. Vasile - A murit mic, de 1 an jumate, venea dupa mine, abia imi aduc aminte de el.

Deci am fost zece.

Tata - Era de loc din Calinesti, din Bucovina, sat langa Suceava. A invatat carte in Suceava, 3 clase, la un anume dascal Ioita.

Tata avea ochi albastri, caracter foarte violent, dar in schimb foarte bun la suflet. Avea o putere herculeana si vorbea bine ruteneste si ruseste.

Mai avea o memorie uimitoare; numai din contactul cu Bals, Hurmuzachi, invatase bine nemteste si binisor frantuzeste. Cunostea aproape toata Moldova. De exemlu: de-l intrebai "cine-i cutare?", apoi spunea nu numai cine-i, dar cine era tata-sau, a cui fata era mam-sa etc.

Scria, nu caligrafic, dar foarte lizibil, si stilul era scurt si concis; caracter ferm, nelingusitor, rezolva imediat cestiunea si de aceea il iubea Bals. Avea o mare aversiune contra grecilor, nu stiu, din propria lui convingere, sau fiindca Bals nu-i putea suferi pe greci.

Mama era a 4-a fiica a stolnicului Vasile Iurasca din satul Joldesti, si a Paraschivai, nascuta Dontu. Acest Dontu era muscal, daca nu cumva cazac.

Mama era femeie marunta, dar robusta, bruna-alba, la fata ii semana Iorgu perfect, si putin Mihai - in adevar foarte evlavioasa si harnica. Nu sta, cum nu sta apa care curge. Sarcastica ca si tata daca nu cumva de la el s-o fi invatta, sau el de la ea. Avea pretentii de noblete fata de tata, zicand ca Iurastii, strabunii ei, au fost boieri de l-a ordine. Tata n-o contrazicea, decat ii obiecta ca, la drpet vorbind, mai nobil a fost Dontu decit Iurastii.

Numele ei adevarat era Raresa. Raluca era un fel de dezmierdatura. Foarte greu prindea ura pe cineva, dar, odata prinsa. prinsa era. Cand tinea la om sau la femeie, tinea, dar si cand ii ura, urati erau pentru vesnicie.


(1909)




Amintiri despre Eminescu - Matei Eminescu


Aceasta pagina a fost accesata de 4098 ori.

{literal} {/literal}