Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (1881)

Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (1881)

de Mihai Eminescu


Momoti draga,

   Din faptul ca nu ai capatat ieri depesa, vei fi conchis fara indoiala ca ieri nu a fost la ordinea zilei petitia ta. De la 1 pan' la 4 am stat ieri la Camera in desert. Nicu Gane mi-a spus c-o sa vie Sambata viitoare, ceea ce doresc si eu pentru ca sa se mantuie odata.

   Pe pezevenchiul cel de grec nu-l mai primi, te rog; sau - daca-l primesti - te oblig sa fie si Campeanca de fata, pentru ca nu voi sa ramai tu, om sincer si adevarat, incapabil de viclenie si minciuna, sub impresia acestui sarpe veninos, acestei archicanalii ingrate, mincinoase si spioane. - Eine schwache Stunde - zici tu ca e partea slaba a femeilor. De aceea ma tem si eu mai mult decat de orice si de aceea gasesc preferabil sa nu-l gasesc de loc si sa-i ceri prin madame Campeanu scrisorile, daca va veni. Ce mai are a-ti spune azi, cand a aruncat asupra fericirii noastre cea mai neagra injurie? Eu nu stiu cum tu nu ai sentimentul pe care-l am eu si nu recunosti ca apropierea acestui mizerabil de tine e o injurie mortala pentru noi amandoi? Din purtarea ta in aceasta cestiune delicata voi face un merit, daca va fi buna, un merit pentru care iti voi fi recunoscator toata viata mea.

   Nicuta, fii cuminte. Pe mine m-apuca iar furia innascuta caracterului meu, gelozia, cea mai rea si mai amara din toate patimele. Te rog sa n-o hranesti, daca nu vrei sa-mi iei linistea trebuincioasa pentru a iubi atat de senin, precum te-am iubit in momentele cele mai bune ale vietii.

   Te sarut din crestet pan'in talpi si raman

                     al tau

                     Emin

(1881)




Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (1881)


Aceasta pagina a fost accesata de 3807 ori.
{literal} {/literal}