Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (iulie 1882)

Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (iulie 1882)

de Mihai Eminescu


Iulie 1882

      Draga mea Nica,

Calduri, munca si necazuri ma opresc de a-ti raspunde cu acea prompta regularitate de care, de dragul tau, m-as tine bucuros. Precum era de prevazut, dupa ce am facut atat de putine bai si dupa ce aerul de bucuresti nu-mi prieste de loc si caldurile asemenea, bubele mele ameninta a se redeschide si a ma rearunca Ón acea mizerie morala, care era de vina la tacerea mea.

Dragul meu Mot, nimeni, absolut nimeni nu-i Ón Bucuresti, nici prieteni, nici dusmani. Toti cauta racoare si liniste din acest infern, Ón care cei nevinovati se pedepsesc. Dupa ce si corectorul de la "Timpul" mi s-a Ómbolnavit, am ramas curat redus la mine Ónsumi cu onorabila redactie... si pe ce calduri, Doamne sfinte!

Nu fi suparatica, daca nu-ti scriu imediat si crede-ma ca abia gasesc un moment mai limpede Ón care sa pot gandi si la dragul meu Mot, la imputarile ce ea mi le face si la fatalitatea ca mi-i atat de draga si atat de scumpa si totusi nu pot fi langa ea.

Eh! La pauvrete est une mauvaise chose! si chip sa scap de ea pentru totdeuna nu se vede Ónca. Dar Ón sfarsit, bun e Dumnezeu si mester e dracul. Dupa ploaie trebuie sa vie si senin, care va fi si mai senin prin tine, Nica.

Ai avut de descifrat Ón scrisoarea mea trecuta. Am plecat la Chiustenge si cerneala din calimara s-a facut Ón vreme de vara ca pacura - Copirtinb - Óncat se lipea fila de fila.

Te sarut de mii de ori, Mot, si iar te sarut si iar, si iar si te rog sa-mi pastrezi locul din inima care l-ai daruit lui Emin.
Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (iulie 1882)


Aceasta pagina a fost accesata de 2628 ori.
{literal} {/literal}