Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (martie 1882)

Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (martie 1882)

de Mihai Eminescu


Mart 1882

Mai Momotelule,

   Pe cat de mititica esti tu, pe atat de perfida. imi imputezi ba ca n-am treaba, ba ca nu-ti trimit "Timpul" regulat, fiindca uit sa ti-l trimit, ba - grozavia grozaviilor - imi dai sfatul sa ma amusez.

   Oare n-ai patruns tu inca natura mea de calugar pentru a sti ca nu exista amuzament pentru mine fara tine si ca tot ce vorbesti tu e moftologhie? Critica asupra cartii lui Slavici e scrisa de mult - insa n-am publicat-o inca pentru ca voi s-o remaniez. Poezia nu ti-am trimis-o pentru ca asemenea voi s-o remaniez. Am mai scris o critica asupra "Columnei lui Traian" care iar voi s-o remaniez. Tu stii ca la mine remanierile sunt lucrul de capetenie, caci se cere sa fiu intr-o dispozitie identica cu aceea in care am scris.

   "Timpul", suflete, in zilele cand nu am treaba acolo, nu astept pan-o iesi de sub tipar si ti-l trimit a doua zi. Astfel esti dispensata de a citi articolele de fond ale Dlui Christescu a doua zi dupa ce-au aparut. Le citesti a treia zi, numai pe ale mele a doua zi - abstractie facand de admirabilele productiuni ale penei onorabilului Paucescu, cari cata sa te fi interesand foarte mult.

   Momotelule, crede ca gandesc zilnic la tine si mi-e dor si ca - in momentul in care, fara jena, ti-oi putea face aripi, ca sa stam fara jena in acest oras, ti le fac ca sa-mi vii pe sus ca o randunica de odata cu primavara. Caci s-a facut primavara, a sosit - fara flori si fara verdeata inca - si primavara e vremea iubirii, de predilectie. Pe muza nu fii geloasa, caci ea in adevar nu mai produce nimic, Cred chiar ca talentul de versificare a fost numai un incident al tineretei si ca proza e ceea ce voi scrie de acum inainte. Poate da, poate nu; inca nu stiu.

   Cand vei veni, vei afla de la madame Slavici daca am iesit vreodata seara sau m-am dus pe undeva. La comediile lui Vondracec n-am fost decat una singura data et c'est tout, asemenea la Sarasate la amandoua concertele, ceea ce ti-am si scris. Autrement nulle part.





Corespondenta Mihai Eminescu catre Veronica Micle (martie 1882)


Aceasta pagina a fost accesata de 4169 ori.
{literal} {/literal}